Luulin jo jokin aikaa sitten, että kohtaloni päivät ovat sinetöidyt enkä voi enää nauttia yhtä suurinta herkkuani eli pizzaa kovinkaan usein, koska sen pohja on perus vehnähöttöä. Vaan eipä hätää! Ruokablogeja selaillessa löysin eräästä gluteenittomaan leivontaan perehtyneestä blogista ohjeen viljattomaan pizzapohjaan. Sen ainesosina on pelkkää kananmunaa. Olin aluksi, että täh.. siis pelkkää kananmunaa? Mutta päätin kokeilla ja tulos on tässä!

pizza%201.jpgpizza%202.jpgpizza%203.jpg

Suurinpiirtein pellillisen kokoiseen pizzaan tarvitaan 5 kananmunaa (jos pieniä niin 6 kpl). Niistä erotellaan ensin tarkasti valkuaiset ja keltuaiset. Valkuaiset vatkataan niin, että tulee kunnon vaahtoa. Siis sellaista pökkövaahtoa, joka ei tule kulhosta, vaikka sen kääntää ylösalaisin (tämä kunnon vaahdotus on tärkeää pohjan onnistumisen kannalta!). Sitten varovasti sekoittaa keltuaiset joukkoon ja vähän ruususuolaa (tai mitä suolaa kukin käyttää) sekaan. Sekoitus kaadetaan pellille, levitellään haluamaan kokoon ja uuniin noin 10 minuutiksi (200 C). Kun pohja on vähän paistunut, se otetaan uunista ja laitetaan täytteet pinnalle ja uudestaan uuniin paistumaan. Tällä kertaa tämä pizza sai täytteekseen tomaattimurskaa ja tomaattia, kinkkua, paprikaa, pizzamaustetta, juustoa ja porkkanaa.

Kananmunapohja on muuten yllättävän hyvää. Menee melkein normipizzapohjasta. Kaloreitahan tässä pohjassa on sellaiset 350, kun tavallisessa vehnäpohjassa niitä on reilu 1000. Bon Appétit!

P.S. Tiesitkö muuten, että ensimmäiset maininnat pizzasta löytyvät historian kirjoista jo 200 eaa! Nämä eteläitalialaiset pizzan esi-isät olivat kuulemma "litteitä kivillä paistettuja taikinapyörylöitä, joissa oli täytteenä oliiviöljyä, yrttejä ja hunajaa" Suomeen pizza rantautui vasta 1961. Tuolloin Vappuna perusti Giovanni Tedeschi Haminaan Suomen ensimmäisen pizzaravintolan. Sellasta!