Muutama vuosi sitten löysin ihonhoitoon uuden tuotteen: karitevoin (shea butter). En muista tarkalleen mikä sai minut tämän tuotteen äärelle, mutta lopulta kaapistani ei löydy ihon kosteutukseen enää mitään muuta tuotetta. Hyvästi jäi ne kymmenet purkit hajusteineen, lisäaineineen sekä kymmenet eri kokeilut ihonhoidon viidakossa. Palasin purnukkahelvetistä takaisin luontoon sillä karitevoi on puhdas luonnontuote Afrikan mantereelta. Se tehdään öljystä, jota saadaan kuvan sheapähkinöistä (kuva Kemikaalicocktail-blogista).

k_sheapahkinat.jpg

Shea butter on mainittu teksteissä jo Kleopatran ajoilta ja on yleisesti käytössä afrikkalaisten naisten kauneudenhoidossa. Karitevoi sisältää A -ja E-vitamiineja sekä fytoestroleita. Siinä on myös luonnollinen pieni UV-suoja. Karitevoi tehostaa lisäksi ihosolujen uusiutumista sekä rauhoittaa ärtynyttä ihoa. Se sopiikin erinomaisesti allergisille ja herkkäihoisille. Olen kuullut monen saaneen siitä apua iho-ongelmiin muun muassa atooppiseen ihoon. Ja naiset, tämä voi ehkäisee ryppyjen muodostumista! Itse olen kokenut tämän niin loistavaksi ja en tiedä onko ihoni kuin vauvan pylly karitevoin ansiosta yhdistettynä runsaaseen vedenjuontiin sekä puhtaaseen ravintoon. Kun sen kombinaation aloitin niin hyvästi jäi näppylät, epäpuhtaudet, puuterit ja naaman mutristelu ihon takia. Tätä voikin suositella ihan kaikille ja erityisesti lasten ihonhoitoon. Afrikassa karitevoita käytetään yleisesti myös vastasyntyneiden iholle, koska ei suosita lapsen altistamista kemikaalipitoisille rasvoille. Jos kärsii luonnonkumiallergiasta niin kannattaa käyttöä harkita ja ensin vaikka kokeilla vähän rasvata kyynärtaivetta testiksi.

Mutta nyt herää kysymys, että onko ekologista ostaa Afrikasta lähtöisin olevaa tuotetta, kun kotimaisiakin on tarjolla? Perehdyin asiaan ennen kuin hurahdin karitevoihin ja itse asiassa karitevoin ostaminen on kädenojennus afrikkalaisille naisille. Sheapähkinät kerätään perinteisesti käsin naisten toimesta ja valmistusprosessi on pitkä ja se työllistää nimenomaan paikallisia naisia. Tällä tavoin voi parantaa naisten asemaa siellä missä nämä pähkinät kasvavat. Suomessa  Frantsilan valikoimiin kuuluu shea butter. Itselläni on käytössä Goodkaarman sekä Flow-kosmetiikan karitevoi. Flow-kosmetiikan karitevoi on muovipussissa irtona, mutta saahan sitä siististi purkissakin. Tämän oheen kannattaa kokeilla myös kookosöljyä. Molemmat ihan mahtavaa kamaa!

karitevoi.jpgkaritevoi2.jpg

Karitevoita saa ainakin Ruohonjuuresta sekä monista nettikaupoista. Brändätyt ja hajustetut karitevoit ovat kalliimpia, mutta esimerkiksi Frantsilalla on aivan ihana karitevoi ruusun tuoksulla, joka on aika kiva hemmotteluhetkiin. Karitevoin tuoksu vaatii hieman totuttelua sillä joidenkin mielestä se tuoksuu oudolta. Omasta mielestäni se ei tuoksu oikein miltään. Karitevoi on todella rasvaista ja imeytyy hitaasti, joten kannattaa miettiä missä vaiheessa päivää sitä ihoonsa sutaisee. Itse käytän vain illalla eli ennen nukkumaanmenoa rasvaan kasvot ja kädet. Saunapäivinä koko vartalon. Luonnonkiharaan tukkaani käytän sitä latvoihin. Kokeilemalla löytää jokainen oman tyylinsä.