H%C3%A4m%C3%A4h%C3%A4kki.jpg

Harjasin viime vuoden syyskesällä hevosta ja huomasin hämähäkin tönöttävän paikoillaan puussa, jossa hevonen oli kiinni. Aloin tarkastella hämähäkkiä lähemmin, koska se oli erikoisen näköinen. Kun katsoin sitä oikein läheltä, huomasin, että sen takaruumishan näyttää aivan pääkallolta. Ristin sen pääkallohämikseksi. En ole sen jälkeen nähnyt toista samanlaista yksilöä (asiaan vaikuttaa tietenkin myös se, että pian tuli talvi ja talvella harvemmin näkee hämähäkkejä. Paitsi niitä hankihäkkejä mitkä menee hangella ja olen aina miettinyt mitä ne tekee, mistä ne tulee ja ennen kaikkea, miten ne pysyy hengissä?).

Tämä hämähäkki tuli mieleeni, kun luin päivän hömppäuutisia ja sivun yläreunaan tuli mainos ja aikaa laskeva kello. Viettelyksen alkuun 5h 38 min ja jotain sekunteja. Temptation Island Suomi. LivTV määrittelee ohjelman äärimmäiseksi deittiohjelmaksi, jossa pariskunnille annetaan mahdollisuus testata houkutteleeko paratiisin kielletty hedelmä vai kestääkö parisuhde. Ja tuomion basuuna soi päässäni (ja varmaan monen muunkin päässä) ensimmäisenä: siis mitä? Kyllä tämä nykyaika sitten on! Ettäs kehdataan! Mutta. Kun aloin tarkemmin miettiä asiaa niin, onko pettäminen ilmiönä todella 2010-luvun ilmiö? Ei varmasti ole. Nyt se on vain tuotu julkisuuteen ja sillä prassaillaan viihteen muodossa.

Ihmisen käytös on edelleen peräisin.. no, jostain luola-ajoilta ja siihen koitetaan yhdistää nykyään vähän tietoa ja muuta. Mutta totuus on, että matelija-aivot vievät meitä edelleen. Miksi pelästyn käärmettä? Koska matelija-aivoni aktivoitunut ennen kuin ehdin nykyaikaisen järkeni tasolla reagoida mitenkään. Joskus luola-aikoina käärme kun sattui olemaan oikeasti vaarallinen olento, jota oikeasti oli syytä pelätä. Myös ihmisen seksuaalinen käytös on hyvin alkukantaista ja siksi veikkaan, että pettämistä on ollut aina. Heinäladoissa, hotellihuoneissa ja nyt televisiossa. Nykyään se vain tuodaan julkisuuteen hyvin rujostikin, koska on kanavia mitä kautta tuoda sitä ja tehdä viihdettä.

En tiedä lisääkö vai vähentääkö tällaiset ohjelmat ihmisten pettämistä. Luultavasti ne pettävät, jotka pettävät. En ole itse tuomitsijalinjalla elämässä, koska asiat eivät koskaan ole mustavalkoisia vaan niissä vaikuttaa aina todella monia tekijöitä ja jokaisen näkökanta on vain yksi näkökanta eri asioihin. Ei ihminen saavuta mielenrauhaa sillä, että etsii vikoja toisista vaan lähinnä sillä, että on tietoinen omasta käytöksestään ja ajatuksistaan. Olen nähnyt niin paljon ihmisiä, jotka sanovat "Minä en koskaan.." ja sitten eräs kaunis päivä tapahtuukin tuo "ei koskaan". Se on elämää.

Mutta siitä olen surullinen, että tällaisesta asiasta tehdään viihdettä, koska mitä tällöin tapahtuu toisen ihmisen arvostamiselle? Toisen arvostaminen ja erityisesti oman rakkaan arvostaminen ovat asioita, jotka ovat kaikkein tärkeimpiä elämässä. Kaikesta ei vaan voi tehdä tällaista viihdettä. Itse en voisi luvata kellekään mitään, koska en voi ennustaa elämää. Mutta itse voin valita sen tien mitä kulkemalla arvostaisin toista ihmistä. Sillä jos et arvosta toista, et arvosta itseäsikään. Pettäminen ja mielenrauha. En näe niitä samassa yhtälössä terveen ihmisen elämässä.

Temptation Island. En aio katsoa. piiiis.jpg