Tästä naisesta on kuoriutunut melkoinen keittiöhirmu. Sanan hyvässä merkityksessä, toivottavasti! Nimittäin olen tykästynyt ruuanlaittoon. Ja se on sairauteni ansiota. Ajatella, että sairastumisesta seuraa hyvää (vaikka paljon on kärsimystäkin seurannut ja kalautan kaulimella jokaista, joka kutsuu kilpirauhasen vajaatoimintaa trendisairaudeksi. Älkää puhuko, jos ette ole kokeneet. Mutta koska vaihtoehtoja ei ole jos sairaus iskee niin, kääntäkäämme asiat positiivisuuden puolelle!). En tiedä mitä kehossani on tapahtunut viimeisen vuoden aikana, mutta gluteenittoman ruokavalion myötä arvot ovat parantuneet, lääkitystä muuttamatta. Noh, kyllä minä mummolla vielä syön rasvassa paistettuja ah niin rapeita ja vehnäisiä munkkeja ja juhlissa mitä suu vetää, mutta perusruokavalio on gluteeniton.

Ja miten paljon monipuolisemmaksi on ruokavalioni muuttunut. Ennen se sisälsi paljon leipää. Ruisleipää, kauraleipää, sekaleipää, jyväleipää ja sekstuurilimppua (mummo-suomi sanakirjan käännös: setsuurilimppua). Leipää aamulla, päivällä, iltapäivällä ja illalla. Pastaa, spagettia ja ai niin, sanoinko jo leipää? Verensokeri sahasi mukavasti lattiasta kattoon. Leivästä luopuminen oli haastavaa. Millä korvata tuo rakas ystäväni? Aamujeni pehmeä leipä ja iltojeni viimeinen ilo? Se oli loppupeleissä aika kivutonta. En kaipaa leipää enää. Ja jos kaipaan leivon sitä gluteenittomana. Yksi päivä selailin ruokablogeja ja poimin sieltä ainesosia mitä voisi gluteenittomaan leipään laittaa. Sekoitin kulhoon sitten summissa piimää, vettä,ruususuolaa, tattarihiutaleita ja - jauhoja, aitokaurahiutaleita, oliiviöljyä, hunajaa, soodaa ja hieman gluteenitonta jauhoseosta. Taputtelin rieskoiksi ja uuniin.

ruoka2.jpg

Omassa keittiössäni gluteenitonta jauhoseosta käytetään todella vähän. Miksi? Vehnätärkkelyksen takia. On harhaanjohtavaa ajatella, että gluteenittomasta jauhosta tehty pulla, piirakka tai muu pötkylä olisi sen terveellisempi kovinkaan paljon käytettynä, koska emmehän me vehnästä niin vain eroon pääse. Esimerkiksi halvimmissa gluteenittomissa jauhoseoksissa se on juuri tärkkelyksen muodossa. Tattari, hirssi ja quinoa ovat omia suosikkejani. Tattarin maku vaatii totuttelua, mutta on monikäyttöinen, joten kannattaa kokeilla!

Lautaselleni ovat ilmaantuneet myös pähkinät, siemenet ja koko hedelmien, marjojen ja kasvisten kirjo muutamia laatuja lukuunottamatta. Miten paljon raaka-aineita! Banaanista on tullut yksi ehdoton suosikkini. Banaaniletut tuntee moni, mutta samalla kaavalla siitä voi tehdä pannariakin. Sekaan voi laittaa ruokalusikallisen kookosjauhoa tai mantelijauhoja. Ja kun vatkaa munanvalkuaiset kunnolla niin pannarista tulee kuohkeaa. Oma iltapalani koostuukin monesti banaanista jossain muodossa. Joku joskus sanoikin, että mitenköhän saat enää unta ilman banaania? Banaaniriippuvainen! On muuten totta, että banaani voi helpottaa unensaantia, koska se sisältää tryptofaania ja luonnon sokereita, jotka lisäävät seratoniinin tuotantoa. Banaanin magnesium puolestaan rentouttaa lihaksia. Ei huono riippuvuus ollenkaan! Nam!

ruoka1.jpg